fredag 26 juni 2009

Jag hörde en galning

I går morse, när jag satt i foderutrymmet för att fylla deras "rastgårds-matfat" innan jag släppte ut de....hörde jag ett ljud som lät som att någon blev åthutad.

"Nu får ni va snälla med varandra"....sa jag, i uppfostringssyfte...och fortsatte med maten.

Strax hörde jag samma ljud igen....försökte se vem som knorrade, men hann inte.

Tredje gången jag hörde ljudet.......men...det där var ju ett målbrotts-gal!

Nu satte jag mig och verkligen tittade noga på de...men det enda jag såg...var den större Maranen och Peggy Barnevelder som lite förskräckt stirrade på Pip-Lisa....den spräckliga Silkeskycklingen.
Det kunde ju inte vara den som frambringat detta framtida tupp-läte.......h*n fick ju sitt namn för att h*n springer runt och piper....mer eller mindre konstant.
H*n såg förresten rätt så förskräckt ut själv......så det kanske var en av de andra som försökt sig på en galning....den större Maranen t.ex?
Hur länge jag än satt och tittade...så kom iaf inte samma ljud igen...utan nu promenerade alla kycklingar omkring och försökte låtsas som ingenting hänt.......så jag släppte ut de och tänkte att jag får försöka kolla i morgon..(i dag då)...om samma sak hände igen.

Så...i morse, när jag öppnade dörren......så låtsades jag mer eller mindre pyssla på som vanligt....i verkligheten hade jag stenkoll......åt "spräcklig silkeskyckling-hållet".............och där kom det!

En kraxigt målbrotts-galning!

Av en sju-veckors silkeskyckling!

I samma sekund som han frambringar detta ljud......knäböjer de kycklingarna som står närmast i ren förskräckelse.....eller vördnad...vad vet jag....?
Själv ser han lika förskräckt ut som han gjorde i går....efter varje gång detta ljud kommer ur hans näbb.

Så....nu har jag en till konstaterad tupp!

Pip-Lisa förvandlades till Pip-Larsson!

Men jag måste fråga runt lite...hur vanligt är det med galningar.....från sju veckor gamla kycklingar? Det kanske är jättevanligt.....jag har ju ingenting att jämföra med.......det var bara så fullkomligt oväntat!

Hej o hå!

5 kommentarer:

 1. öh jag har då sannerligen minimal erfarenhet men Kaxi flyttade från oss när han var 8 veckor och då hade han ännu inte galt/golit/frambringat ett tuppläte. Har för mig att systerns tuppar började gala när de var 3-4 månader?

  SvaraRadera
 2. Ja...nog tycker jag det är märkligt tidigt....har aldrig läst någonstans att de skulle vara sååå tidiga...jag kommer ha stenkoll varje morgon framöver nu....;-)

  SvaraRadera
 3. Här har jag ju hela gården full med tuppar (jo jag överdriver) men det är bara Everest som galer än så länge. Och jag har ju ett gäng som är kläckta i mars. Men ingen törs gala ännu...

  Men jag tror Linkoso på alternativ.nu skrev om en dv kochin-tupp som både gol/galde/kohoade samt humpade sin mamma när han var fem veckor. ;o)

  SvaraRadera
 4. KV:
  Jag har ju ingen vuxen tupp i närheten som sccch:ar dem....de törs väl inge annat än att va tysta i Kung Everest`s närvaro..:-)
  Synd jag inte förstår mig på hur man lägger in filmsnuttar....så hade ni kunnat lyssna på detta historiska i mitt hönshus :-)

  SvaraRadera
 5. Long time no see! Og jeg har vedrens dårligtse samvittighet. Jeg har ikke vært flink til å besøke andre bloggere i det hele tatt - bortsett fra de som er med på ABC'n. Det tar en del tid... Men vi er over halveis, så det er jo håp! Ha en strålende helg!

  SvaraRadera

 
Related Posts with Thumbnails