fredag 10 juli 2009

ESBETJJEE!

Nästa sjukling som bor inne...Hedwig!
I morse upptäckte jag symptom på en av alla de sjukdomar som jag plöjt igenom på olika veterinärsidor på nätet under tiden Olivia varit sjuk...(hon ser fortfarande ut som en pingvin när hon legat en stund...men bara hon kommer igång, så är hon hur pigg som helst).
På bajsbrädorna låg några bajspluppar som var alldeles flytande och i varierande färger.......och lilla Hedwig...min mysiga lilla dv.Wyandottehöna, satt bara stilla alldeles uppburrad och såg allmänt hängig ut.

Ringde veterinären, beskrev symptomen och sa att jag trodde det var Koccidios och att jag nog behövde få utskrivet "Esbetre"...det trodde han också, så han ringde in receptet på direkten, men varnade samtidigt för att det inte alls var säkert de hade det inne, så det var bäst jag ringde Apoteket själv och kollade var det kunde finnas.
Så jag ringer en tant på Apoteket.

Efter en lite meningslös diskution om huruvida receptet hunnit komma in eller inte eftersom jag precis pratat med veterinären, börjar hon leta åt mig.

- Vad var det för medicin sa du?
-Esbetre
-Behövs verkligen recept på det?
-Eeh ja! Esbetre. Djurmedicin
-Jaha....men det är ju bara ett munsköljmedel...(vi hade precis diskuterat receptet som jag fått av veterinären!)
-Nej, nej...ESBETRE......

(här skall tillläggas att jag har en liten egenhet i talet...jag har ett skorrande "R" som liksom kommer långt nerifrån halsen, dvs de gångerna jag verkligen lyckas putta upp ljudet så det låter som ett "R". Ibland lyckas det inte riktigt, utan bokstaven fastnar någonstans halvvägs...och då resulterar ljudet i nåt som närmast kan liknas vid ett "J", som gurglas fram långt bak i munnen någonstans...ungefär där gomseglet sitter. (Heter förövrigt "Drøvel" på norska...och nu blev det en parentes i parentesen!))

Så det lät nog ungefär såhär:- Nej, nej...ESBETJJEEE...en djurmedicin.....inte ESBETOLV...

(hur man kan tolka "esbtjeee" som "esbetolv" förstår jag inte riktigt...det låter ju väldigt olika på slutet även om jag inte får till R-ljudet!!)

-Eehh...hur stavar jag till det då...E..
-..S...B....E...T..RICKHARD....E....(måste jag alltid säga för att det skall uppfattas som ett "R"...ingen har än så länge trott att jag sagt "Jickhard") *fnissar lite vid tanken*
-Jaha...en djuuurmdedicin!
-Ja..just det! Kan du se om det finns hemma på apoteket i Nyland?
-Jaha....vilket apotek vill du hämta det på då?
-Nyland.
-Hmmm...Myran?
-Nej..NYLAND
-Ja...apoteket "Myran" i Nyland!
-Ööh..jaha...ja.
-Nej..tyvärr
-Kramfors då?
-Hmmm...apoteket "Kompassen" i Kramfors ja...nej, tyvärr.
-Sollefteå då?
-Hmmm...apoteken det och det i Sollefteå ja...nej, tyvärr.
-Nähä......goddag yxskaft och adjö då!
Det sa jag ju så klart inte....men jag skulle nästan önska att jag gjort det.

Medicinen man skall ge vid Koccidios finns alltså inte att uppbringa på ett endaste apotek häromkring! De får hem det tills på tisdag!

På tisdag har i så fall flera av mina ungdomar hunnit avlida av vätskebrist till följd av diarrèn som är signifikant för Koccidios!

Jag ringde Ewa på Oskarsgården som är en hönsvan människa för att fråga vad jag kunde göra....då säger hon att hon har litegranna kvar som jag kan få komma över och hämta!
Vilken räddande ängel!

Så nu får alla ungdomarna ESBETJJEEEE i sitt vatten! Det räcker i alla fall till ett par dagar, så får vi hoppas de klarar sig tills jag får tag på mera på tisdag.

Lilla Hedwig , som drabbats hårdast än så länge av diarrè, bor inne och får ESBETJJEE som jag blandar med lite Proviva blåbärsmak.....(Läste ett inlägg från -->Linkoso på Alternativ där hon hade gett det med gott resultat)...och det dricker hon duktigt av själv. Jag gav henne med en liten spruta i munnen först, men det är ju bättre om hon dricker själv tycker jag.

Sedan har jag laddat kylen med fil, keso, yoghurt och dylikt som jag börjat ge de. Det skall vara bra i förebyggande syfte också.

Hoppas verkligen jag klarar hjälpa lilla Hedwig......inte lätt att vara orolig hönsmamma inte!

6 kommentarer:

 1. Men hu. Nu hoppas vi att det löser sig så du får piggelin-fjädrar igen.
  Och fil är hur roligt som helst att servera småfjädrar. Det kladdar så in i bänkens. Mina rullar sig i det mer än vad de äter det, och sen ser de ut som kladdiga små snögubbar. Kul :o)

  SvaraRadera
 2. Ja, Paduanerna såg för roliga ut med filmjölkskammad kalufs :-)

  SvaraRadera
 3. Hoppas din sjukling snart piggar på sig! Kram

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas också att det snart bor bor friskisar hos dig igen.

  Själv hade jag en liten kyckling som låg död imorse - hur pigg som helst igårkväll när jag räknade in raringarna, och imorse...bara kall o stel (snyft).

  SvaraRadera
 5. Men usch, ve o fasa!
  Stackars dig!

  SvaraRadera

 
Related Posts with Thumbnails